Dia avond 2013

 

Buurtschap De Vermolen centraal tijdens Heemkundeavond 2013.

 

Onbeduidend ligt ie er nu bij. Ydyllisch weliswaar, maar onbeduidend. Een stroompje van niks eigenlijk. En toch heeft de molenbeek, in oude boeken mollenbecke genoemd, eeuwenlang een centrale rol gespeeld in de Geesterense geschiedenis en meer in het bijzonder in de geschiedenis van buurtschap De Vermolen. De beek stroomde voldoende om een watermolen aan te drijven. Wat heet! Eeuwenlang dreef hij twee en een tijd lang zelfs drie molens aan. Logisch dat de beek in de volksmond dan de Molenbeek gaat heten. Al in de vroege 14de eeuw deed hij de schoepenraden draaien. In de boeken wordt reeds in 1323 de Wirremolen genoemd, in later jaren ook wel aangeduid als Vehrmolle, Verremoele, Verre Molen en uiteindelijk Vermolen. Buurtschap De Vermolen en de Vermolenweg hebben er hun naam aan te danken. De Vehrmolle was eeuwenlang in gebruik als oliemolen. Vanuit wijde omgeving brachten boeren er hun kool- en vlaszaad naar toe om er de olie uit te laten persen. De olie werd gebruikt voor consumptie maar was ook geschikt als smeerolie of lampolie. De overblijvende koek werd aan het vee gevoerd. In de loop der eeuwen kende De Vermolen vele eigenaren. Een van de meest illustere was hopman Boeymer. Boeymer stond in de tachtigjarige oorlog als katholiek zijnde aan de kant van de Spanjaarden.  Hij was het die in 1597 als gouverneur van Oldenzaal de stad moest overgeven aan Prins Maurits. Boeymer bouwde rond 1600 een huis in de buurt van de Vermolen. Na zijn dood kwam het huis rond 1665 in bezit van ene Jan Eylers. Een koopman die vermoedelijk uit de regio Ootmarsum/Oldenzaal kwam.

 

Erven en families op de Vermolen

Ook de geschiedenis van de erven en families op de Vermolen gaat eeuwen terug. We noemden al de naam Eylers naar wie de Eylersweg genoemd is. Eylers was een vermogend man die zijn huis uit bouwde tot een soort van havezathe. Eylers werd verlaten door zijn echtgenote en overleed kinderloos in 1706. Erfgenamen stelden in 1717 een deel van de havezathe beschikbaar voor het vieren van kerkdiensten. Het werd daarmee het eerste kerkhuis van Geesteren. Op deze plek wonen nu de families Droste en Wesselink. Een ander erf op De Vermolen dat reeds in 1720 wordt genoemd is ‘de Nymeyer’. De oudste bekendste voorouders van deze familie zijn Derk Lubbers en Johanna Reefs, landlieden te Egede (bij Hellendoorn). Andere eeuwenoude erven op De Vermolen zijn Huttenhuis/Schophuis (later Mensen),  Roolfsboer (nu Wesselink), de Groaf (Mos), de Bosscholte (Busscher), de Hin (Busscher), de Brager, Motelbats (Maathuis), de Moatboer (Maathuis).

 

De Vehrmolle ook wel bekend als Oliemolen.

 

Wilt u meer weten over de geschiedenis van Geesteren klik dan hier om bij deze molen te beginnen.

 

 

Dia-avond op woensdag 13 november  2013

Dit najaar, om precies te zijn op woensdagavond 13 november, hield de Heemkundegroep Geesteren in zaal Kottink voor haar donateurs, alle (oud) inwoners van Geesteren en overige belangstellenden  een lezing/dia-avond over de rijke geschiedenis van deze Geesterense buurtschap en haar (vroegere) bewoners.  Met  behulp van oude foto’s, filmbeelden en ander historisch materiaal werd het verleden weer tot leven geroepen.